Devlet Her Şeyi Hesaba Katmalıdır 1

Bir önceki yazımda “İran’ın ittifakına Dikkat Edilmelidir” başlığı ile ülkemizin İran’la ilişkilerine dikkat çekmiştim. Tarihten bir örnek vermiştim.

Şimdi de Osmanlı Rus ilişkilerinin tarihi geçmişini anlatarak Rusya’ya dikkat çekmek istiyorum. Bunu birkaç yazıda kaleme alacağım. Uzun yazarak okuyucuyu bunaltmak istemiyorum. Ama biliniz ki bu konu çok önemlidir.

Rusya ne kadar samimidir? Rusya’ya güvenilebilir mi? Türkiye-Rusya-İran ittifakında Türkiye ittifak lideri olabilir mi? Gerçekten Rusya ile -Amerika ile yaptığımız ittifak benzeri- ittifak mı kuracağız?

Biz, Osmanlı – Batı, Osmanlı – Rus ilişkilerinin geçmişine yönelik tarihi bir bilgilendirme yapalım. Tabii ki işi uzmanına bırakarak…

Tarihçi Yılmaz Öztuna “Avrupa Türkiyesi’ni Kaybımız” adlı kitabında, Balkanların elimizden çıkmasını aynen aşağıdaki gibi anlatıyor.

“Balkanların Türklükten Kopmaya Başlaması:

“Balkanlar 1683’ten sonra salsılmaya başlar. 1699 Karlofça Anlaşması, Avrupa’dan Türklüğün tasfiyesinin ilk merhalesidir. Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, Transilvanya, Slovakya, Dalmaçya, Esklavonya gibi Balkan ülkeleri ve Balkan Türklüğü’nü koruyan Orta Avrupa memleketleri, Osmanlı Devleti’nin elinden çıkar. Artık Osmanlı Cihan devleti yoktur. Türkiye, 1770’e kadar, ancak dnünyanın birinci devletidir. Fakat dünyaya tesirlerini yaydığı dönem kapanmıştır.

19. yüzyılda Balkan kavimleri arasında Osmanlı’ya karşı kıpırdanışlar başlar. İsyanlar ihtillalere dönüşür. Arkalarında RUSYA, AVUSTURYA, bazen diğer Avrupa büyük devletleri vardır. Romanya’ya, küçük Sırbistan’a ve küçük Karadağ’a otonomi, iç yönetimlerinde özerklik verilir. Yunan ihtilali ise, büyük bir mesele haline getirilir. RUSYA, İNGİLTERE, FRANSA, bir arada Türkiye’ye çullanır, donanmasını Navarin’de yakar. (1827) RUSYA ilk defa olarak Edirne’yi işgal eder. (1826) Babıali pes etmeye mecbur kalır. Bugünkü Yunanistan ‘ın üçte biri kadar toprakların kendisinden ayrılarak üzerinde tamamen bağımsız bir Yunan Krallığı’nın kurulmasına izin verir. Böylece İlk Balkan devleti, 1832’de ortaya çıkar. Balkanlar’da Türk hakimiyeti ve tekeli bozulur. Avusturya’nın ve 1812’de Besarabya’yı Türkiye’den koparan RUSYA’nın iştihası artar. ” Sayfa 22-23

Bugün yeni ittifaklar kurmak üzere olan devletimizin, bunu yaparken, ittifak kurduğu devletlerle geçmişine bakması gerekir.

Batı ittifakında vazgeçerek Doğulu ülkelerle ittifak kurmak daha doğru gibi duruyor aslında. Ama bu ittifakların liderliğini bizim yapmamız şartıyla ittifaklar verimli olur.

Devlet her şeyi hesaba katmalıdır.

Yorum Yap